alou.gr αρχική σελίδα
alou's portfolio
web marketing
Υπηρεσίες σχεδιασμού και κατασκευής ιστοσελίδων
Επικοινωνία Ανδρέας Λουκάκης
Ανάπτυξη Ιστοσελίδων: τι παίζει;
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 15:04

Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται σε αυτούς που σκοπεύουν να αναθέσουν σε κάποιον την δημιουργία ενός ιστότοπου και θέλουν να μάθουν κάποιες βασικές έννοιες, ώστε να αξιολογήσουν και να επιλέξουν τον συνεργάτη που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους.

Θα προσπαθήσω να περιγράψω με τον απλούστερο τρόπο τα κομβικά σημεία της διαδικασίας σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός ιστότοπου, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν απορίες που θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις - οπότε μη διστάσετε να ρωτήσετε κάτι στα σχόλα.

Πριν ξεκινήσω με την διαδικασία όμως, θα πρέπει να πω δυο πράγματα για τις  επιλογές τεχνικού περιεχομένου που υπάρχουν στην ανάπτυξη:

Δυναμικό και στατικό website:

Στατικός είναι ο ιστότοπος που χρησιμοποιεί μόνο HTML. Κάθε σελίδα είναι και ένα ανεξάρτητο έγγραφο και δεν υπάρχει βάση δεδομένων. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους ανάπτυξη καθώς και οι δυνατότητες είναι περιορισμένες αλλά και οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή ή προσθήκη γίνεται πολύ πιο δύσκολα.

Οι δυναμικές σελίδες χρησιμοποιούν βάση δεδομένων και γλώσσα προγραμματισμού που 'τρέχει' στον server (server side, π.χ. asp, php, perl, jsp κ.ά) με δυνατότητα να επεξεργαστεί τις αποθηκευμένες τιμές και να μας δώσει πληθώρα διαφορετικών αποτελεσμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Οι περισσότερες από τις λειτουργείες που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε καθημρινά στο διαδίκτυο, δεν θα ήταν δυνατές σε στατικές ιστοσελίδες.

Flash ή CSS / HTML;

Με το Flash όλα στις σελίδες μας μπορούν να γίνουν πιο όμορφα, μια μικρή κίνηση ή μια πιο ευχάριστη μετάβαση κάνει το site πιο ζωντανό και μπορεί να δώσει άλλο χαρακτήρα. Η τεχνολογία Flash δεν έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για την επικοινωνία στο διαδίκτυο - άλλωστε λειτουργεί με plug-in στους browser - και δεν είναι ιδανική για ιστότοπους που βασίζονται στο περιεχόμενο και θέλουμε να διαβάζονται εύκολα από τις μηχανές αναζήτησης. Αντίθετα, είναι ιδανική όταν θέλουμε να δείξουμε κίνηση και να εντυπωσιάσουμε (π.χ. promo site κάποιας νέας ταινίας, videogame κλπ).

CSS / HTML: Ή αλλιώς Styling / Elements. Η HTML θα πει ότι 'αυτό εδώ είναι τίτλος άρθρου' και το CSS θα πεί ότι 'όλοι οι τίτλοι άρθρου θα έχουν κόκινο χρώμα, θα έχουν αυτό το φόντο, θα αφήνουν τόσο κενό πάνω' κλπ. Είναι η μητρική γλώσσα όλων των σύγχρονων περιηγητών (browser) την οποία 'συμπαθούν περισσότερο' και οι μηχανές αναζήτησης (google κλπ). Συνήθως συμπληρώνεται και με javascript που θα δώσει κάποια - λιγότερο εντυπωσιακά - transition effects (αν και σε λίγο καιρό, θα μπορούν να γίνουν σχετικά εντυπωσιακά transition αποκλειστικά με χρήση CSS (CSS4)).

Η επιλογή μας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με το είδος του ιστότοπου που θέλουμε να φτιάξουμε, αν δεν είναι κάτι πολύ ειδικό μάλλον θα πρέπει να επιλέξουμε CSS / HTML (ή CSS / XHTML).

Φιλοξενία ιστότοπου / Hosting

Εδω χρειάζεται αρκετές τεχνικές γνώσεις για να μπορεί κάποιος να έχει άποψη για την καλύτερη δυνατή επιλογή. Το καλύτερο δυνατό πακέτο φιλοξενίας για την κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό, σε όλες όμως τις περιπτώσεις πρέπει να εξασφαλίζουμε μεγάλο (99,5% +) ποσοστό uptime, να έχει καλή και άμεση υποστήριξη, να υπάρχει ένα εύχρηστο Control Panel και να υποστηρίζει όλα τα αυτονόητα: FTP, Ασφαλής συνδέσεις (SSL), Mail ...

Η επιλογή θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με αυτόν που θα κάνει την ανάπτυξη του ιστότοπου, καθώς εκτός από τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, θα εξασφαλίσει και τις προδιαγραφές του περιβάλλοντος που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν σωστά αυτά που θα φτιάξει.

Έχοντας μια μικρή ιδέα για κάποιες βασικές τεχνικές έννοιες, μπορούμε να δούμε τα στάδια ανάπτυξης ενός ιστότοπου (έτσι όπως κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι):

Προσανατολισμός και χαρακτηριστικά

Πρόκειται να φτιάξουμε μια πύλη πληροφόρησης; μια εταιρική παρουσίαση; ένα ηλεκτρονικό κατάστημα; μια προσωπική ιστοσελίδα; Τι υπηρεσίες θέλουμε να προσφέρουμε μέσα από τον ιστοχώρο μας: newsletter, καλάθι αγορών, forum, σχόλια επισκεπτών, αποκλειστικός χώρος μελών... Πάντα υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής ανάπτυξης επιπλέον εφαρμογών ή κάποιων αλλαγών, όμως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο και το συνολικό κόστος χαμηλότερο, όταν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να προσφέρουμε από το ξεκίνημα.

Δομή

Η ιεραρχία των τμημάτων του ιστοχώρου μας και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Περιεχόμενο

Από τα μεγαλύτερα λάθη ξεκινώντας το στήσιμο ενός ιστοχώρου, είναι η συνήθεια να αφήνουμε τα κείμενα / περιεχόμενα για το τέλος. Η δυναμική και η ταυτότητα των ιστοσελίδων όμως εξαρτάται κυρίως από το περιεχόμενό τους και θα πρέπει να είναι το πρώτο κομμάτι που θα ολοκληρωθεί, οδηγώντας την εικαστική και λειτουργική υλοποίηση.

Content precedes design. Design in the absence of content is not design, it’s decoration. – Zeldman

Εικαστικό

Το εικαστικό κομμάτι καλείται να αποδόσει όλα τα παραπάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όντας ελκυστικό στο κοινό μας, αναδεικνύοντας το περιεχόμενο και ενσωματόνοντας τις λειτουργίες / εφαρμογές που θα περιλαμβάνουν οι ιστοσελίδες.

Ανάπτυξη

It’s alive! Όλη η δουλειά αρχίζει να ζωντανεύει, αναζήτηση bug και τελειοποίηση.

Εκπαίδευση στο CMS

Εαν αποφασίσετε ο ιστοχώρος σας να έχει σύστημα διαχείρησης περιεχομένου (Content Management System) ώστε να μπορείτε να ελέγχετε μόνοι σας τα άρθρα, θα πρέπει να γίνει μια μικρή εκπαίδευση ώστε  να αξιοποιήσετε τον ιστοχώρο σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και βέβαια:

Υποστήριξη

Ένα πετυχημένο site ποτέ δεν σταματά να εξελίσσεται, να ανανεώνει και να εμπλουτίζει το περιεχόμενο και την παρουσία του. Ένας ιστότοπος παρωχημένος ή παρατημένος εκτός του ότι δεν προσφέρει κάτι, δημιουργεί αρνητική εικόνα για την επιχείρηση / προϊόν / υπηρεσία.

 

Joomla Extensions

Custom HTML button

download

Τελευταία σχόλια

 

The eternal fight between...