alou.gr αρχική σελίδα
alou's portfolio
web marketing
Υπηρεσίες σχεδιασμού και κατασκευής ιστοσελίδων
Επικοινωνία Ανδρέας Λουκάκης
Εταιρία web design ή freelancer;
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 21:18

Θέλω ένα site και ψάχνω να βρω συνεργάτη. Να διαλέξω μια επώνυμη εταιρία ή έναν ανεξάρτητο freelancer;

Δεν ξεκινάω το blog μου τυχαία με το συγκεκριμένο θέμα, είναι κάτι που με απασχόλησε και συνεχίζει να με απασχολεί έντονα από τη στιγμή που αποφάσισα να προσφέρω ως freelancer αντίστοιχες υπηρεσίες, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου ποιό είναι το προϊόν που πρέπει – όχι θέλω - να προσφέρω ώστε να είμαι ανταγωνιστικός τόσο απέναντι στις επώνυμες εταιρίες web design, όσο και στους αρκετούς συνοδοιπόρους που ταλαιπωρούνται και ταλαιπωρούν αυτό το χώρο.

Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να θεωρηθώ αντικειμενικός εκφέροντας άμεσα την γνώμη μου, μπορώ όμως να μεταφέρω όσα έχω μάθει μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση και να οδηγήσω ίσως σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και ενδεχομένως την κατάλληλη επιλογή. Και λέω την κατάλληλη επιλογή γιατί δεν πιστεύω πως υπάρχει χρυσός κανόνας για όλες τις περιπτώσεις.

Πριν ξεχωρίσω τις περιπτώσεις, αναλύοντας τα θετικά και τα αρνητικά κάθε ενδεχόμενης επιλογής, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο κυριότερος λόγος (όχι βέβαια ο μόνος) για την επιλογή ενός freelancer είναι το κόστος. Τα 5-10-20 χιλιάρικα που ζήτησε η Εταιρία Τάδε Α.Ε. είναι πολλά για το διαθέσιμο κονδύλι σας (ή budget που λέν και στο χωριό μου) και μάλλον πρέπει να ψάξετε τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Επαφή και με άλλες εταιρίες, έρευνα αγοράς στους freelancers και προσφορές επί προσφορών.

Και αρχίζει το δίλημμα της επιλογής, εταιρία ή freelancer?

Μια σοβαρή εταιρία έχει μια σημαντική ομάδα από ανθρώπους εξειδικευμένους σε διαφορετικά κομμάτια που μπορούν να προσφέρουν ένα συνολικά άρτιο αποτέλεσμα: web designer, user-interface developer, database expert, seo expert, flash developer, κειμενογράφο, php developer και η λίστα συνεχίζεται. Αν η εταιρία θέλει να χτυπήσει μια δουλειά, έχει σαφώς το υπόβαθρο να την υποστηρίξει καλύτερα από οποιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία.

Πρακτικά όμως, αυτό θα γίνει στις ελάχιστες περιπτώσεις που είτε η εταιρία αποφασίζει να κάνει μια δουλειά που θα πάει για βραβείο, είτε πρόκειται για ένα μεγάλο όνομα – πελάτη που θέλουν να καλοπιάσουν γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη και ένα τέτοιο όνομα στο πελατολόγιο θα φέρει κι άλλους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, κάποιος web *er (που πιθανώς να είναι ο ίδιος freelancer που επικοινωνήσατε νωρίτερα και δουλεύει το πρωί εκεί) αφού τελειώσει ένα banner και 7 προσαρμογές, 3 προσχέδια για ένα site που παρουσιάζεται αύριο και στείλει και ένα traffic report για το tzatzikoplimira . org γιατί ο πελάτης γκρινιάζει και ο Μάνος που το κάνει συνήθως έχει άδεια σήμερα, θα φτιάξει και το δικό σας δημιουργικό.

Είναι σίγουρο ότι θα πρόκειται για μια αξιοπρεπέστατη έως πολύ καλή δουλειά, που πιθανώς όμως να μην σας κάνει. Ο λόγος που τα λέω όλα αυτά είναι για να καταλήξω στο εξής: το ότι υπάρχουν τα resources δεν σημαίνει ότι θα διατεθούν για τη δική σας δουλειά. Σαφώς θα υπάρχουν κάποια minimum standard ποιότητας, που αν σε συνάρτηση με το οικονομικό σκέλος σας καλύπτουν και συνάδουν με το γενικότερο πλάνο σας, δεν το συζητάω. Βρήκατε το συνεργάτη σας.

Να δούμε όμως και την άλλη εναλλακτική. Freelancer: One man show, θεωρητικά τουλάχιστον γιατί πρακτικά, οι περισσότεροι έχουν ένα κύκλο συνεργατών για τις ανάγκες κάποιων απαιτητικών project. Υπάρχει πολλές φορές και συναλλαγή με ειδικό νόμισμα: φτιάξε μου το back end για τον τάδε να σου κάνω το λογότυπο για τον δείνα...

Ένα πλεονέκτημα που έχει η εναλλακτική αυτή είναι η ελαστικότητα. Ελαστικότητα στην επικοινωνία, στο χρόνο διεκπεραίωσης, στην πληρωμή, στις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν (και θα προκύψουν, είναι το μόνο σίγουρο). Για τους περισσότερους δεν υπάρχει 8ωρο ή Σαββατοκύριακο, αν προκύψει κάποιο θέμα θα το αντιμετωπίσουν χωρίς να πρέπει να βρούν τον Κώστα από το γραφείο που χειρίζεται τη βάση ή τον Δημήτρη που πρέπει να αλλάξει τα permitions στον server. Ούτε θα χρειαστεί να στείλετε γραπτό brief για μια ανάγκη που προέκυψε και να περιμένετε εγκρίσεις και προτάσεις 2-6 εβδομάδες μετά γιατί υπάρχει φόρτος εργασίας.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι η επικοινωνία. Και δεν εννοώ την εύκολη πρόσβαση αλλά το σπασμένο τηλέφωνο και τη χαμένη ουσία απο τη μεταφορά της πληροφορίας. Κάτω από προϋποθέσεις (γνώσεων και επαγγελματισμού), είναι πολύ καλύτερα ο άνθρωπος που θα υλοποιήσει το project, να έχει απευθείας επικοινωνία με αυτόν που το έχει οραματιστεί και ξέρει τι θέλει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο υπεύθυνος πελατών μιας εταιρίας ζητάει κάτι από το δημιουργικό για ένα πελάτη, παίρνει τις προτάσεις και τις φιλτράρει ο ίδιος ζητώντας κάποιες αλλαγές και στέλνοντάς τις διορθωμένες προτάσεις στον πελάτη να καταλήξει να ζητάει ξανά από το δημιουργικό κάτι κοντά στα αρχικά προσχέδια.

Κατά τη γνώμη μου, η μεγάλη διαφορά όμως βρίσκεται στο κίνητρο. Ο freelancer web *er (developer & designer hybrid) φτιάχνει κάτι που τον αντιπροσωπεύει απόλυτα, θα έχει τη δική του υπογραφή και η επιτυχημένη συνεργασία θα είναι ένα πετραδάκι για αυτό που θέλει να χτίσει για το μέλλον του. Η δουλειά του θα γίνει με μεράκι και κέφι, κάτι που νομίζω πως αποτυπώνεται σε κάθε δουλειά, κάνει τη διαφορά και θα εκτιμηθεί από κάθε επαγγελματία που αντιμετωπίζει την ενασχόλησή του με τον ίδιο τρόπο.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν κάποιες ακραίες περιπτώσεις για τις οποίες τα πράγματα είναι δεδομένα: μια πολύ μεγάλη εταιρία που έχει ένα μεγάλο κονδύλι και έχει συνηθίσει να συνεργάζεται με επίσης μεγάλες εταιρίες, δεν πρόκειται καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο ενός freelancer. Όπως και ένα συνοικιακό μαγαζί δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε μια μεγάλη εταιρία web design, θα ψάξει κάτι από τσάμπα έως χψ ευρώ να κάνει τη «δουλειά» του (πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα).

Το δίλημμα αφορά μάλλον όλες τις ενδιάμεσες περιπτώσεις, όπου υπάρχει απαίτηση για κάτι ποιοτικό και αποδοτικό, στα πλαίσια μιας συνεργασίας όπου η επένδυση θέλουμε να φέρει πολλαπλάσιο κέρδος και ο ιστότοπος να υλοποιεί αποτελεσματικά ένα κομμάτι του επιχειρηματικού μας πλάνου. Και οι δύο περιπτώσεις πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και να μην προχωρήσετε σε επιπόλαιες ή με βάση μόνο το οικονομικό σκέλος αποφάσεις, καθώς είναι πολύ προτιμότερο να δώσεις 2 δραχμές (καλά, ευρώ έστω) και να κάνεις αυτό που θες παρά να πετάξεις 1 δραχμή στα σκουπίδια.

Καλή επιτυχία :)

 

Μια επιπλέον αναφορά στο θέμα, από το inblog.gr

 

Σχόλια  

 
#1 2009-10-06 08:33
testing teh comments
 
 
#2 2009-10-08 21:20
Andrea katarxas efxomai kalh epityxia.
Defteron thelo na mou ftiaxoun kai emena mia istoselida. Kai eimai anamesa se freelancers h se etairia.

Isws an evazes edw kapoies apo tis douleies sou na voithouses ton kosmo na dei ti boreis na kaneis.
 
 
#3 2009-10-08 22:23
Τάσο καλησπέρα, καταρχάς και εγω να σε ευχαριστήσω. Κατά δεύτερον, έχεις απόλυτο δίκιο, υπάρχουν πολλά που θα έπρεπε και δεν έχω κάνει εδω αλλά προέκυψαν άλλα τρεχάματα που είχαν προτεραιότητα.

Σύντομα όμως θα έχω τελειώσει και τα κείμενα που θέλω να προσθέσω, και το portfolio που λεν και στο χωριό μου και κάποια άλλα κενά που υπάρχουν.

Εν τω μεταξύ:

http://www.ancientgreektoys.gr
http://www.abouthealth.gr

είναι κάποιες πρόσφατες δουλειές.
 
 
#4 2009-10-14 09:39
Kalo to ar8ro sou andrea, vrika kai ena allo paromoio ar8ro (http://inblog.gr/index.php/2009/09/freelancers-vs-companies/) simperielave to ama 8es gia na deixneis stos ipopsifious pelates kai ti exoun grapsei trita atoma panw sto sigkekrimeno 8ema. 8a se vroun pio antikoimeniko kai 8a se protimisoun/
Episis eime tis apopsis oti ektos apo portfolio prepei na valeis kai kapies elkistikies endiktikes times kai na promotareis tis ipiresies(p.x me ekptotika kouponia) se paremferi site
An dn to katalaves sinadelfos eime ke go, freelancer imouna pou tora epiase douleia kai ta paratise :) Kalos i kakos to freelancing dn exei tin idia akmi stin ellada opos sto e3oteriko
 
 
#5 2009-10-14 11:29
Ευχαριστώ Hellboy για τα σχόλιά σου και κυρίως για το άρθρο που ανέφερες, δεν το είχα δει και είναι πολύτιμο να υπάρχουν αρκετές απόψεις για ένα θέμα που θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα τον κάθε υποψήφιο, θα συμπεριλάβω την αναφορά στο κυρίως άρθρο.

Το freelance δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αποκλειστική απασχόληση για τους περισσότερους και η εξέλιξη που είχες είναι μάλλον κλασσική περίπτωση παρά εξαίρεση, αν και φαντάζομαι κάποιες δουλειές στον (ελάχιστο, εντάξει) ελεύθερο χρόνο σου πιθανώς θα τις κάνεις.

Για τις τιμές τώρα, είμαι γενικώς κατά των 'πακέτων' (κυριολεκτικά και μεταφορικά), προτιμώ να δώσω μια εκτίμηση κόστους μετά από κάποια επικοινωνία - έστω και ένα απλό email - παρά ότι πάρετε 100. Όλα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους πάντως.
 
 
#6 2010-09-16 09:27
Ωραίο άρθρο αλλά έχω μια τεράστια απορία !
Στην Ελλάδα πως μπορεί κάποιος να είναι freelancer ; Δεν πρέπει να κάνει επιχείριση έστω ατομική ως ελευθ.επαγγελματίας ;
 
 
#7 2010-09-18 08:48
Ναι, Στέλιο. ΤΕΒΕ και ελεύθερος επαγγελματίας, ή για κάποιον που κάνει λίγες δουλειές και έχει άλλη ασφάλιση, πληρωμή με απόδειξη δαπάνης.

Η περίπτωση του να δουλεύεις και σε κάποια εταιρία - έχοντας ΙΚΑ ας πούμε - κάνοντας παράλληλα 'φριλάντζες' είναι επίσης συνηθισμένη και η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι απόδειξη δαπάνης από την εταιρία που σου αναθέτει δουλειά, ή να έχεις ΚΑΙ ΤΕΒΕ, που βέβαια θέλει σκέψη γιατί πληρώνεις σχεδόν ολόκληρο το ποσό της εισφοράς, ας είσαι ήδη ασφαλισμένος αλλού.

Έχοντας ΤΕΒΕ, βέβαια, μπορείς να είσαι freelancer δουλεύοντας ακόμα και μέσα σε μια εταιρία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα θελήσουν βοήθεια για κάποιο project.
 
 
#8 2012-03-05 12:39
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορείς να δημιουργήσεις ιστοσελιδα φιλοξενίας άλλων site ώστε να κάνω διαφήμιση και να παίρνω προμηθεια?Για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να κάνω έναρξη στην εφορία?
 
 
#9 2012-03-06 06:58
Καλημέρα Χριστίνα.

Ρωτάς αν μπορώ εγώ να τη δημιουργήσω για σένα; λογικά ναι αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς έχεις στο μυαλό σου να κάνεις, οπότε θέλει λίγη κουβέντα.

Όσον αφορά τις διαφημίσεις, υπάρχουν πολλοί παράματροι που θα πρέπει να συζητήσεις με κάποιον λογιστή, όμως 99% εφόσον πρόκειται για μόνιμο εισόδημα σε συμφέρει να έχεις κάνει έναρξη.

Πιθανώς, για ένα μικρό (<5000 ε) εισόδημα από π.χ. google adsense να μην χρειάζεται (πιθανώς να σε καλύπτουν οι αποδείξεις και μια υπεύθυνη δήλωση - ρωτάς και πάλι λογιστή για επιβεβαίωση όμως), αν όμως συναλλάσεσαι με διαφημιζόμενο, το εισόδημα είναι σταθερό ή όχι τόσο μικρό, είναι παροχή υπηρεσιών και χρειάζεται παραστατικό, από όσο τουλάχιστον ξέρω.

Υπόψιν ότι αν έχεις και ΙΚΑ (και είσαι ασφαλισμένη μετά το 93) μπορείς να έχεις ΤΕΒΕ χωρίς να πληρώνεις επιπλέον εισφορές, επιλέγοντας ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ. Αυτό ίσχυε τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό, τώρα δεν έχω ιδέα και χρειάζεται οπωσδήποτε κουβέντα για όλα αυτά με λογιστή που ξέρει λίγο το χώρο.

Θα βρεις πολλές απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα στο taxheaven.gr
 

Joomla Extensions

Custom HTML button

download

Τελευταία σχόλια

 

The eternal fight between...